
Fråga: Jag har ett päronträd (spaljé) Herzogin Elsa som har rik blomning och mycket kart. Tyvärr blir kart och frukt svarta efter ett tag och faller av. Detta har upprepats i några år. Varje år hoppas jag på bättring och på hösten plockar jag bort allt som legat på marken. Efterhand som kart och blad blir svarta tar jag genast bort dem, men detta tycks inte hjälpa. Vad ska jag göra? Finns det någon bot? Trädet är cirka 25 år gammalt och har under några år burit mycket läckra päron.
Svar: Det är inte det lättaste som privatodlare att klara av problem som uppstår med olika växtsjukdomar och skadedjursangrepp på växterna eftersom tillgången på effektiva bekämpningsmedel kraftigt reducerats för privat bruk. För kommersiell odling är tillgången bättre, men även här har reducering skett – allt för att värna om vår hälsa och miljö.
För privatodling och för de ekologiska odlarna, men även för de kommersiella blir förebyggande åtgärder allt viktigare.
När jag letar efter medel mot päronskorv som ditt päronträd Herzogin Elsa drabbats av, finner jag inget som skulle vara effektivt mot detta. Betydligt bättre medel finns mot insekter och mjöldagg. Både mjöldagg och skorv är svampsjukdomare.
Jag har läst att ekoodlare i Holland har gjort försök med svampmedlet Kumulus DF som är ett mjöldaggsmedel som består av 80 procent svavel och att detta gett en viss effekt även mot skorv, men sprutschemat är komplicerat och effekten osäker så det inte går att rekommendera till privatodling. Preparatet finns i växtbutiker men är endast avsett för mjöldaggsbekämpning enligt tillverkarna.
Ditt agerande i förebyggande syfte med borttagning av infekterade växtdelar tycker jag är bra. En annan viktig åtgärd är beskärning som ger trädet en luftigare krona. Tätt grenverk angrips lättare av olika åkommor. Päronskorven angriper inte bara blad och kart. Den kan även sitta på grenar (se bild). Skorvangripna grenar skall klippas bort vilket också är en viktig förebyggande åtgärd. Borttagna och avklippta växtdelar oskadliggörs på bästa sätt. Fuktig väderlek under vår och försommar gynnar tyvärr skorvförekomsten.