
Fråga: Vi har fått ohyra av något slag på våra dahlior. Plötsligt finns det hål i bladen även på blad lite högre upp i växten. Har ingen uppfattning om vad det kan vara så därför bifogar jag en bild.
K-G Lindqvist
Barsebäckshamn
Fråga: Undrar vad det är för ohyra som gått på våra dahlior? Bifogar ett par blad. Dahliorna var mycket fina i fjor. Vissa plantor är i år nästan helt förstörda. Vi har också angrepp på Änglatrumpet och Blomma-för-dagen. På dessa består angreppen av runda hål i bladen och plantorna tycks klara angreppen. Vad göra? Går angreppen även över på dahliornas rotknölar så att de blir förstörda?
N Mathiasson
Svar: Dahlia, detta praktfulla släkte som tillhör familjen korgblommiga växter, härstammar från Mexiko. Dahliasläktet fick namnet på 1700-talet av auktorn, den spanske botanikern A J Cavanilles, som en hyllning till den svenske botanikern Anders Dahl.
Det finns tyvärr en hel del olika sjukdomar som kan drabba växten. De små hål i bladen som bilden visar kan, om inga larver eller skalbaggar syns, ha orsakats antingen av små snäckor eller av de allestädes närvarande tvestjärtarna som arbetar i det tysta under natten. På dagen gömmer de sig i de vackra blommorna. Det finns medel mot sniglar, snäckor och tvestjärtar i växtbutikerna, men tänk på att tvestjärtar också är nyttodjur som plockar all möjlig ohyra. Snäckor får man annars plocka bort och fällor för tvestjärtar kan man också tillverka.
Annat som kan förorsaka skador på dahlior är fläcksot, där bladen först får ljusare fläckar som efterhand mörknar, torkar och faller av och på så sätt perforerar bladen samt olika virussjukdomar. CMV, Cucumber mosaic cucumovirus (normalt mest på gurka) eller DMV, Dahlia mosaic caulimovirus, visar sig bland annat som ljusa linjer i mönster, ”mosaik” på bladen. Symptomen visar sig under juni till september.
Smittan kommer i första hand med knölarna där virus övervintrar. DMV sprids sedan vidare med bladlöss och CMV överförs också lätt med bladlöss till dahlia från andra värdväxter, så har man ett gurkland i trädgården kan det vara idé att se över detta också. Bladlöss bekämpas lätt med besprutning av såpvatten i omgångar.
Det är viktigt att de knölar man köper är garanterat fria från virus. Se också till när dahlian gror att det inte kommer fram sjuka, angripna skott. Förstör i så fall den knölen för smittan sprids lätt mellan plantorna. Bekämpning görs genom att ta bort de knölar, skott och andra växtdelar som angripits.
Dahlian kan även drabbas av mjöldagg, i synnerhet under varma och torra perioder. Under denna period kan bevattning av marken (ej med spridare) i förebyggande syfte, för att hålla bra tillväxt i plantorna, hjälpa eller så kan man bekämpa med något mjöldaggsmedel.
Jag hoppas att även frågeställaren som hade skickat in blad i kuvert fick information i detta svar, för tyvärr var bladen en enda grön massa när jag fick dem, så jag kunde inte se vad de drabbats av, men troligen är det virus som angripit dem. Angreppen på änglatrumpeten är troligen gjorda av larver från något nattfly. Blomman-för-dagen kan också ha haft besök av tvestjärtar eller någon larv.