
Öppet brev till infrastrukturministern.
Nyligen fick jag och mina grannar besked från Staffanstorps kommuns Öppet stadsnät att man beslutat bygga optiskt fibernät för internetanslutning i vårt område. Jag har även fått flera erbjudanden från det privata initiativet som konkurrerar om mig som investerare i denna infrastruktur. Nu tänker sig alltså två initiativtagare gräva upp gatorna, lägga ner rör att dra fiber i samt lägga igen gatorna och asfaltera dem igen. Högst troligt vid olika tillfällen. Är detta marknadsliberalismens mål, infrastruktur på marknadens villkor utan hänsyn till vare sig samhällsekonomi eller miljökostnad?
Kostnaden för själva fibern är i det här fallet i det närmaste negligerbar. Det som kostar är arbetet att lägga ner fibern i gatan och in till våra hus. Och det kostar inte bara ekonomiskt utan byggandet belastar miljön så mycket att det lönat sig att utveckla och sälja teknik för att använda redan befintlig infrastruktur, jag talar om bredband via telefontråden (ADSL och VDSL) vilket under en tid varit en mycket viktig exportvara för Sverige. Det är således inte bara i Sverige vi har problemet att byggande av samhällsnyttig infrastruktur skitar ner miljön.
Var det verkligen så här det var tänkt?
Samarbete mellan marknadsaktörer förekommer bara om båda tjänar pengar på det. Eftersom det privata initiativets intresse för infrastrukturutbyggnad bland annat bygger på möjligheten att låsa in kunden under minst tio år så är man nog inte intresserad av samarbete med kommunens initiativ då det sistnämnda bara gäller nätet i vilken marknaden för tjänster sedan är helt fri.
När jag frågar det privata initiativet får jag svaret att det är så här politikerna vill ha det, en helt öppen marknad. Minister Catharina Elmsäter-Svärd, du har väldigt stort förtroende för marknaden. Kan marknaden i samklang med hur fiberutbyggnaden sker även lösa problemen med järnvägen mellan Malmö och Lund? Det finns kanske ett marknadsinitiativ som kan tänka sig att bygga två spår till. Då får vi ju konkurrens som ger högre kvalitet, lägre pris och högre effektivitet.
Men vänta, det här har vi ju redan prövat och funnit obra. Jag nämner två exempel från historien, telefoniutbyggnaden och järnvägarna. Båda dessa tog staten och monopoliserade för att öka effektiviteten och ge högre och jämnare kvalitet till alla. De privata initiativen hade nämligen svårt att samarbeta, vilket var till nackdel för brukarna.
Jag följer dig på Twitter, men där svarar du inte på mina frågor (de är inte överväldigande många). Inte heller svarar du på det fåtal mejl jag skickat till ditt departement. Därför skriver jag ett öppet brev här. Du får gärna skicka min fråga till näringsministern och miljöministern också. Grundfrågan – om marknaden sköter utbygganden av infrastrukturen som det var tänkt – berör även deras ansvarområde.